Årets Professional 2019

Årets Miljöinnovatör

Årets Miljöinnovatör - Faizal Luttamaguzi

Vad betyder det här priset för dig?
Det betyder att hårt arbete lönar sig. Jag brukar skämta om att jag är permanent nykär i Stockholm, för man jobbat jättehårt för att visa upp det bästa av Stockholm och både trafik och miljö är ju en del av det. Vi har nu lyckats få till kunder som ser det på samma sätt som vi, och det betyder väldigt mycket.

Varför tror du att du vann, berätta mer om vägen hit?
Jag fick för mig att starta eget för fem år sedan, just för att jag ville visa upp det bästa av Stockholm. När jag då frågade turister varför de valt just Stockholm svarade de oftast att de hört att det var tryggt och hållbart. Vad innebär det egentligen att min stad är hållbar? Den frågeställningen blev grunden till Wooden Bike Tour. Vi ville helt enkelt ge turister en möjlighet att få se det bästa av Stockholm på ett så hållbart sätt som möjligt. Så hållbara cyklar av trä kändes som ett klockrent sätt att upptäcka Stockholm på.

Vad är nästa steg?
Det vi märkt är att cykeln i sig är ett naturligt samtalsämne, folk stoppar oss på gatan för att de är nyfikna, och det i sig har genererat en massa roliga samarbeten. Så nästa steg är helt enkelt att utveckla fler samarbeten, allt från restauranger, statliga myndigheter och individer. Vi går in med ett öppet sinne och ber alla som vill vara med i hållbarhetsrörelsen att höra av sig, för vi vill samarbeta!

Text och foto: Felicia Yllenius