Årets Professional 2019

Årets IT-kvinna

Årets IT-kvinna - Carolin Solskär

Vad betyder det här priset för dig?
Det betyder otroligt mycket. Många gånger när man ser att någon har åstadkommit någonting så tänker man att det bara händer över en natt, men allting som är stort har ju tagit otroligt lång tid och kräver extremt mycket jobb. För min del har det inneburit massor av slit för att nå hit. Så att nu få en bekräftelse på att alla långa nätter och bortprioriterade saker har varit värt någonting betyder väldigt mycket för mig. Det betyder ju att jag har gjort någonting rätt.

Varför tror du att du vann, berätta mer om vägen hit?
Jag var bland annat huvudorganisatör till #MeToo-demonstrationerna som skedde i 14 städer i Sverige 2017, och har genom det blivit utsedd till en av de viktigaste rösterna i den rörelsen. Så jag tror att det ligger till någon form av grund till detta. Sedan jag började plugga IT har jag försökt förstå varför det är så få kvinnor som väljer att plugga tekniska utbildningar och varför de få kvinnorna som som faktiskt har pluggat ändå inte väljer att jobba inom IT-branschen. Jag arbetar på kreativa sätt och testar hela tiden nya vägar, till exempel sociala medier och podcasts.

Vad är nästa steg?
Just nu jobbar jag med en podcast som kommer att heta The Solskär & Morabaki Show, den består av min vän Sandra Mobaraki som jobbar inom byggbranschen, och av mig som jobbar med teknik. Målet är att inspirera fler kvinnor in i mansdominerade branscher. Vi vill visa alla, oavsett kön, ålder och bakgrund, att det är en fördel vara unik och annorlunda. Det är lätt att fokusera på allt det negativa, och vi vill istället visa på allt det positiva.

Text och foto: Felicia Yllenius